Terug naar de homepage van Universiteit Leiden Studieondersteuning

Studentenpsychologen

Omgaan met examenblokkades
Blokkade / blackout
Blokkade en blackout zijn twee begrippen voor één verschijnsel, namelijk dat informatie die opgeslagen is in het lange termijn geheugen tijdelijk niet toegankelijk is. Een onschuldig voorbeeld is dat je zoekt naar de naam van een film en deze je maar niet te binnen wil schieten, terwijl het antwoord op het puntje van je tong ligt. Het krampachtige zoeken naar het juiste antwoord verhindert het vinden van het antwoord. Op het moment dat je denkt 'dan maar niet' schiet de naam je vaak te binnen.

Een blokkade kun je doorbreken:

 • Spoor de aanleiding op
  Durf je misschien niet rustig na te denken en de tijd te nemen? Probeer het probleem te benaderen als een expert en een expert neemt de tijd om het probleem te analyseren voordat hij aan de slag gaat)
 • Je hoeft niet alles te weten
  Alles voor 100% willen weten kan nu eenmaal niet en is ook niet nodig want het gaat erom dat je laat zien dat je genoeg weet.
  Blijf niet kleven aan een vragen maar ga door naar een vraag die je weet. Blijf niet krampachtig zoeken naar een detail dat je nu niet weet, maar ga naar de hoofdpunten door deze bijvoorbeeld in een getekend schema weer te geven.
 • Pauzeer even
  Stop met steeds meer gespannen doorgaan, maar pauzeer even, ga even naar de WC, adem diep in en uit, strek je even goed uit.
 • Pak je gepieker aan
  Ga niet door met steeds erger piekeren, maar pak gepieker aan, schrijf het gepieker bijvoorbeeld op, zet er een streep onder en schuif het papier opzij. Richt je aandacht weer op het examen en stuur jezelf met 'terug naar de vraag', of 'straks piekeren en nu het examen'
  (meer informatie aanpak piekeren)

©, 2012 Studentenpsychologen - Universiteit Leiden