Verslaving

Als je verslaafd bent aan een middel of aan een bepaald gedrag, dan heeft dat vaak grote gevolgen voor je leven. Dus ook voor je studie.

Een verslaving betekent dat je afhankelijk bent van een stof (zoals alcohol) of een bepaald gedrag (zoals gokken). Bij een verslaving denken de meeste mensen vooral aan drugs en alcohol. Andere zaken waar mensen verslaafd aan raken zijn bijvoorbeeld roken, gokken, sex, medicijnen en internetgebruik.


Kenmerken
Kenmerkend voor verslaving is de combinatie van de drang om op korte termijn de behoefte te bevredigen, het steeds herhalen van het gedrag en de negatieve invloed van het gedrag op jezelf of je omgeving.


Fasen van een verslaving
Je raakt niet van de ene dag op de andere verslaafd. Daar gaat een heel proces aan vooraf, dat gekenmerkt wordt door vier fasen.
  • Fase 1: experimenteren (vaak vanuit uit nieuwsgierigheid)
  • Fase 2: zoeken naar de positieve effecten en weten het gebruik ervan in je leven in te passen.
Deze twee fasen leveren meestal geen problemen op. De dosis wordt niet verhoogd en er treden geen onthoudingsverschijnselen op als men het middel een tijdje niet neemt, of gedrag niet uitvoert. Het is wel riskant om met middelen te experimenteren. Vooral onverwacht overmatige hoeveelheden of sterke of onbekende of verontreinigde drugs kunnen gevaarlijk zijn.
  • Fase 3: het sociale gebruik gaat over in overmatig en schadelijk gebruik.
  • Fase 4: de verslavingsfase; vrijwel het hele leven wordt door de verslaving beheerst.


Signalen
Signalen van een beginnende verslaving zijn:
  • regelmatig meer gebruiken dan je had voorgenomen
  • de drang voelen om te gebruiken
  • gebruiken om je problemen te verlichten
  • niet meer zelf kunnen stoppen


Hulp zoeken
Als je denkt verslaafd te zijn of te raken zoek dan zo snel mogelijk hulp. Hoe eerder je het probleem onder ogen ziet en gaat aanpakken, hoe beter het is. Je kunt een zelftest doen. Gespecialiseerd hulp kun je aanvragen via een gesprek bij de huisarts. Merk je dat je verslaving je studieprestaties beïnvloedt, onderneem dan tijdig actie.
Studentenpsychologen – 07/07/2013